Úvod » Kroužky » Kroužek 3D tisku

Co je FFF 3D tisk?

Samotný FFF 3D tisk probíhá následovně: do tiskárny vstupuje tiskový materiál v podobě struny. Ten je následně roztaven v tiskové hlavě (extruderu) dostatečně na to, aby mohl být protlačen skrze trysku a po vrstvách transformován na tištěný výrobek. Právě na přesném tvoření tenkých vrstev je 3D tisk založen. Tisková hlava se pohybuje nad tiskovou podložkou (bed) dle instrukcí vytvořených na základě 3D modelu a po vrstvách staví výrobek odspodu nahoru.

Tento způsob tisku je přesný, závisí ale na rozlišení trysky. Zároveň přináší několik nežádoucích efektů, jako například to, že tiskový materiál může při chladnutí měnit své vlastnosti a nečekaně se srazit (maximálně v řádu milimetrů). Proto bývají tiskové podložky vyhřívané. Jejich teplota se různí v závislosti na konkrétním filamentu, obvykle se ale pohybuje mezi 50 a 120 °C – chladnutí materiálu je díky tomu alespoň částečně kontrolovatelné. Teplota, při níž se materiál taví v tiskové hlavě, činí většinou 190 až 280 °C, u běžných materiálů pak maximálně 230 °C.

Výhody ovšem u FFF 3D tisku převažují. Základním plusem jsou nízké jak pořizovací, tak provozní náklady. Běžnou FFF 3D tiskárnu pořídíte za nižší jednotky tisíc, obměňovat u ní musíte jen minimum součástí a máte na výběr z mnoha tiskových materiálů různých barev a vlastností. Můžete tisknout předměty odolné, křehké, pevné, flexibilní, svítící ve tmě, vodivé, imitující dřevo i další. A navíc je tisk na FFF tiskárně rychlý – stačí připravit nebo stáhnout model, vytvořit z něj instrukce pro tiskárnu a odeslat. Díky tomu se hodí tento typ tiskáren k výrobě prototypů i pro všechny, kdo chtějí mít z 3D tiskárny praktické zařízení pro každodenní používání.

Převzato z Alza.cz

Publikováno: 04.10.2023

Vybíráme z fotogalerie

03.11.2023
FOTO - Halloween v družině 2023